Storslam för AfD i Tyskland – trend bland ytterhögerpartier

Storslam för AfD i Tyskland – trend bland ytterhögerpartier

Uppdaterad 09.40 | Publicerad 09.38

Från Grekland till Frankrike går ytterkantshögern uppåt i EU-valet – och i vinddraget från deras framfart faller premiärministrar över kontinenten.

Nationalisternas ökande inflytande kommer att förändra Europaparlamentet.

– Många högerradikala partier är på väg mot radikalisering, säger Steven Van Hecke, professor i EU-politik, till Euronews.

Strax efter klockan 20 stod det klart – precis som förutspåtts kommer Nationell samling att bli största parti i det franska valet till Europaparlamentet. Cirka var tredje väljare har röstat på ytterhögerpartiet som leds av Marine Le Pen.

Partiet har stadigt ökat i opinionsmätningar below våren. Nu befäster de sin ställning som mäktigaste parti i den nationalistiska ID-gruppen i EU-parlamentet.

– Det här visar att när människor röstar – då vinner människor, sade Marine Le Pen efter att vallokalsundersökningen presenterats.

Bilden av Le Pens succé stärktes när Europaparlamentet presenterade sin valprognos vid 23.forty five-tiden. Samtidigt går Emmanuel Macrons regeringsparti Renässans mot ett katastrofval – och en hårt pressad fransk president beslöt sig för att gå oppositionen till mötes och utlysa nyval till det franska parlamentet. Första valrundan hålls den 30 juni.

– Jag kan inte låtsas som att ingenting har hänt, sade Macron i ett tal.

1 / 2Foto: Lewis Joly/AP

Storslam för AfD – näst störst i Tyskland

En simultan nationalistisk seger pågår på andra sidan Frankrikes gräns – i Tyskland går högerextrema Different für Deutschland mot ett succéval, trots att deras valkampanj kantats av spioneriskandaler och nazistanklagelser. Partiet kommer att bli näst störst i landet. I de intercourse delstater som utgör det forna DDR är partiet störst.

Jubel på AfD:s högkvarter.
Foto: Joerg Carstensen/AP

AfD har återhämtat sig i opinionen och den bayerska kristdemokratiske politikern Markus Söder menar att två uppmärksammade knivdåd i Mannheim bidragit. I det ena fallet mördades en polis, i det andra skadades en AfD-kandidat.

– Vi måste få ändring på asylpolitiken, så att vi kan minska AfD:s röster och få mer röster till de demokratiska partierna, säger Markus Söder enligt Politico.

Foto: Stefan Jerrevång

Men hur AfD ska arbeta i Europaparlamentet framöver återstår fortfarande att se. Partiets toppkandidat Maximilian Krah har anklagats för spioneri och gjort kritiserade uttalanden om SS-soldater – det sistnämnda ledde till att Nationell samling fick partiet uteslutna ur ID-gruppen.

Det har spekulerats i om AfD kommer att bilda ytterligare en nationalistisk grupp i EU. Euronews uppger att det funnits kontakter mellan bulgariska Revival och de tyska politikerna efter uteslutningen.

– Många högerradikala partier är på väg mot radikalisering. Jag tror inte att alla kommer sitta tillsammans efter valet, utan att vi kommer få se tre partierna bilda tre politiska grupper, säger Steven Van Hecke, professor i EU-politik, till Euronews.

FPÖ störst i Österrike: ”Skriver historia”

Även om Tyskland och Frankrike är länderna som skickar flest parlamentsledamöter – och i detta val många högernationalister – kommer de kommande nationalistiska grupperna få medlemmar från många hörn av kontinenten.

Även i Österrike blåser högervindar.
Foto: Christian Bruna / AP

I Grekland väntas partiet Grekisk lösning, som beskrivits som proryska ultranationalister, få omkring 10 procent av rösterna. Österrikiska FPÖ, ett högerpopulistiskt parti med rötter i nazismen, ser precis som Nationell samling ut att bli största parti i sitt land.

”Tack Österrike – idag har vi skrivit historia tillsammans”, skriver partiet på sitt X-konto.

Vlaams Belangs Tom Van Grieken.
Foto: Virginia Mayo/AP

Det extremiststämplade Vlaams Belang har varit favorittippade i Belgien inför valet – males fick nöja sig med att bli näst störst. Men de starka högervågorna räckte för att välta landets premiärminister Alexander De Croo. Hans liberalkonservativa parti VLD beräknas ha fått cirka intercourse procent av rösterna.

Med tårar i ögonen meddelade han att han lämnar sin befattning.

– Från och med imorgon är jag en avgående premiärminister, sade Alexander De Croo i sitt tal.

Learn More


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *