Skyttens ord innan dådet: ”Robo, kom hit”

Skyttens ord innan dådet: ”Robo, kom hit”

Below onsdagen sköts Slovakiens premiärminister Robert Fico med flera skott av en ensam attentatsman.

Skytten pekas nu ut som 71-åriga poeten och aktivisten Juraj Cintula.

– Jag har ingen aning om vad min some distance avsåg, säger hans son till den slovakiska nyhetsbyrån Aktuality.

Han sköt Robert Fico flera gånger efter att premiärministern gick för att hälsa på folkmassan efter onsdagens regeringsmöte i ett kulturhus i Handlova.

“Robo, kom hit”, sägs nu angriparen ha ropat, och kort därefter avfyrade han flera skott som träffade Robert Fico bland annat i bröstet och buken.

Enligt flera medier har angriparen som öppnade eld mot premiärministern nu identifierats som 71-åriga poeten och pensionären Juraj Cintula.

  • Här riktar 71-åringen vapnet mot Fico.

  • Robert Fico anländer till mötet.

1 / 2Foto: Rtv Prievidza / Reuters

Cintula publicerade dikter och drev en gång en litterär klubb i den lilla staden Levice där han tidigare också arbetade som säkerhetsvakt på ett köpcentrum, skriver den slovakiska nyhetsbyrån Dennik N. Han var medlem i The Affiliation of Slovak Writers och påstås vara en anhängare av det oppositionella partiet Progressiva Slovakien.

Enligt Dennik N hade Cintula vapenlicens och använde en lagligt registrerad pistol för att genomföra attacken.

– Jag har ingen aning om vad min some distance avsåg, vad han planerade eller varför det hände, säger skyttens son till den slovakiska nyhetsbyrån Aktuality.

– Kanske blev det någon kortslutning, jag vet inte, säger sonen vidare till nyhetsbyrån, och förnekar samtidigt att hans some distance ska lida av psykisk ohälsa.

Här grips gärningsmannen.
Foto: Radovan Stoklasa / AP

Anhängare till Fico har kommit med anklagelser mot ”liberal media”, som de menar har skapat en grogrund för hat mot den populistiske Ficos politik.

Men vilka hans motiv var är ännu oklart.

I sociala medier uppges Cintula ha visat stöd för den respectable-ryska paramilitära gruppen Slovenskí Branci, känd för sina kopplingar till Kreml.

Enligt Euronews har han uttryckt extremistiska åsikter till stöd för självorganiserade miliser, som enligt honom bör tillåtas att skydda ”invånarna, landet, traditionen och kulturen” från migranter som kommer från utanför Europa.

Fico förs iväg av räddningstjänsten.
Foto: Jan Kroslák / AP

Be taught Extra


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *