Pojavila se stara fotografija atentatora na Ficu: Bio u paravojnoj grupi bliskoj Noćnim vukovima

Pojavila se stara fotografija atentatora na Ficu: Bio u paravojnoj grupi bliskoj Noćnim vukovima

Juraj Cintula (71), koji je u srijedu ranio slovačkog premijera Roberta Fica, povezan je s bivšom paravojnom grupom Slovački vojnici (SB).

Prema podacima projekta vsquare.org, vođe ove grupe obučavali su bivši pripadnici ruskih specijalnih snaga, prenosi portal Novinky.

Cintula je na Facebook profilu SB-a 2016. napisao nekoliko objava proruske tematike.

Atentator na slovačkog premijera pritom je naveo da je za postojanje grupe saznao u maju 2015. godine.

“Privukli su me jer nisu zavisni o državi, što je praktički neshvatljivo u pasivnom društvu kakvo je naše (slovačko). Takođe me se svidjelo da oni samo kupuju opremu i oružje, vlastitim novcima. Stotine hiljada migranata dolazi u Evropi, čiji smo dio. Slovački vojnici se ne pripremaju za borbu, već za odbranu”, napisao je na Facebooku.

Portal Novinky navodi da je SB neregistrovana paravojna grupa očito proruske orijentacije, koja je bila aktivna u Slovačkoj od 2012.

Osnovana je kao neregistrovani vojni klub, čije postojanje od aprila 2016. godine sponzoriše građansko udružene “Naša domovina je budućnost”, s kojom dijeli slični svjetonazor.

“Slovački vojnici” su intenzivno sarađivali s slovačkim ogrankom Noćnih vukova, ruskog bajkerskog kluba koji je blizak Vladimiru Putinu, a smatraju se moćnom ruskom paravojskom.

U julu 2018. godine, međutim, tadašnje slovačko ministarstvo odbrane podnijelo je  glavnom tužiocu inicijativu za preispitivanje zakonitosti postojanja SB-a.

Tadašnji ministar Ján Hoľek bio je posebno zabrinut zbog nastojanja krajnje desnice okupljene oko slovačkog nacionaliste Mariana Kotlebe da kontroliše grupu. Postigli su, međutim, samo to da je usvojen zakon koji zabranjuje pripadnicima slovačkih oružanih snaga da budu uključeni u organizaciju.

SB je tada imao 200-tinjak članova. U oktobru 2022. iznenada su objavili da prekidaju svoje aktivnosti, bez navođenja razloga.

Learn Extra


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *