Největší radikálové vládní koalice obvinili z atentátu na Fica média a opozici, která ale vyzývá ke zklidnění

Největší radikálové vládní koalice obvinili z atentátu na Fica média a opozici, která ale vyzývá ke zklidnění

Od atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr) neuběhla ani hodina a vysoce postavení představitelé slovenské vládní koalice začali obviňovat média i politickou konkurenci. Místopředseda Směru Ľuboš Blaha a šéf strany SNS Andrej Danko dlouhodobě platí za radikály, kteří sami svými vyjádřeními i činy jitří emoce a podněcují nevraživost. Zástupci opozice se emoce naopak snaží spíše klidnit a na neurčito přerušují politické aktivity.




Bratislava

Ľuboš Blaha (vlevo) a Andrej Danko

Ľuboš Blaha (vlevo) a Andrej Danko | Zdroj: Koláž iROZHLAS.cz / Profimedia

Když se slovenští poslanci o atentátu na předsedu vlády v Handlové dozvěděli, ihned přerušili jednání parlamentu. Schůzi zrovna vedl místopředseda parlamentu Ľuboš Blaha (Směr), který opozičním poslancům vzkázal: „Toto je vaše práce.“ Následovalo vzájemné vládně-opoziční překřikování.

Koaliční poslanci o několik desítek minut později na společné tiskové konferenci popřáli Ficovi hodně zdraví, atentát ale okamžitě politicky zneužili. Slovo si vzali Blaha a šéf Slovenské národní strany (SNS) Danko, kteří dali vše za vinu opozici a „liberálním médiím“.

ONLINE: Robert Fico je po operaci, píší slovenská média. Zákrok trval okolo sedmi hodin

Číst článek


Místopředseda Směru byl tradičně velmi emocionální. „Udělali jste z nás všech terče, roky jste šířili strašidelnou nenávist. Tak moc jste nenáviděli, že nás lidé zvolili, že jste po nás šli jako po zvěři. Tohle jsou plody vaší práce. Kvůli vám premiér bojuje o život,“ burácel Blaha.

Danko hned zkraje zvolal na reportéra Markízy Viktora Serebryakova, ať „vrátí novinářský průkaz“, jiné zástupce médií označil za „odporná prasata“.

Šéf SNS poté oznámil, že pro ně tímto začíná „politická válka“. Dodal, že budou následovat změny ve vztahu okay médiím i politikům bývalé vlády a že nebudou při plánovaných změnách nijak váhat. Opozici vzkázal, ať „zaleze“ a respektuje výsledky voleb.

Podle socioložky a expremiérky Ivety Radičové se v posledních letech nevraživost ve slovenské politice poslední roky stupňuje. 

„Tento způsob politiky praktikuje Fico, expremiér Igor Matovič, Andrej Danko a prototypem nenávistné rétoriky je dlouhodobě i Ľuboš Blaha. Je to celý seznam politiků, kteří rozsévali nenávist a využívají nejspodnější vrstvy osobních útoků,“ popsala ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Radikální duo

Právě Blaha a Danko jsou přitom ve svých vyjádřeních dlouhá léta mimořádně radikální a rozdmýchávají emoce rétorickými útoky na prezidentku, liberální opozici i média. Oba kandidují v červnových volbách carry out Evropského parlamentu. Blaha jako dvojka Směru, Danko vede kandidátku SNS.

Z toho, co zanechal Husák, žijí i dnešní generace, říká Danko. S Ficem a Blahou se byli poklonit u jeho hrobu

Číst článek


Blaha je pověstný svými nenávistnými projevy, podněcováním okay násilí a šířením dezinformací, za což mu v minulosti byl zablokován facebookový účet.

Spolu s Ficem byl před lety hlavním architektem názorové změny, kdy společně radikalizovali Směr jak v rétorické, tak v programové rovině. Bez ustání také útočí na prezidentku Zuzanu Čaputovou. Před dvěma lety svou nenávist dohnal carry out fáze, kdy na mítinku v Nitře roztleskával a vybízel dav ke skandování „Čaputová je americká okay**va“.

Na konci loňského srpna při výročí Slovenského národního povstání pak Blaha z pódia hřímal o tom, že válka a fašismus vždy přicházely ze Západu a svoboda a mír z Východu: „Naši dědové a babičky sice porazili ten hnědý německý fašismus, ale fašismus se vrací, oblékl si duhové barvy, růžové barvy a dnes tu máme liberální fašismus a musíme ho porazit.“

Jak ukazují recordsdata výzkumných agentur, na voliče Směru podobné řeči působí natolik, že jsou dnes zejména v geopolitických otázkách mimořádně radikalizovaní. Před dvěma lety Směr na svých stránkách dokonce zveřejnil „seznam vlastizrádců“, tedy poslanců, kteří hlasovali pro ochrannou smlouvu s USA.

Slovenská koalice by se ráda zbavila ‚neřízené střely‘ Danka. Všem by vyhovovalo, kdyby odešel carry out Bruselu

Číst článek


Šéf národovecké SNS Danko také nejde okay tvrdému vyjádření daleko. V plánovaném zákonu o nevládních organizacích požadoval – pokud jsou financovány ze zahraničí – jejich označení jako „zahraniční agenti“ a třeba během prezidentské kampaně nevybíravým způsobem plným osobních invektiv častoval i svého koaličního partnera a nakonec i zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho (Hlas).

Danko také otevřel dveře slovenské parlamentní a poté i vládní politiky dalším radikálům. Na jeho kandidátní listině se dostali carry out parlamentu homofobové, konspirátoři, bývalí kandidáti neofašistické Kotlebovy ĽSNS nebo politici zpochybňující klimatickou změnu.

Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (za SNS) po atentátu mluvil o tom, že má nyní „celá nenávistná opozice krvavé pracky“, šéfka resortu kultury Martina Šimkovičová (za SNS) reagovala, že jde o „výsledek nenávistné politiky opozice“.

Utlumená opozice

Předsedovi opozičního Progresivního Slovenska Michalu Šimečkovi koaliční politici nedovolili vystoupit s nimi na společné tiskové konferenci.

O pár minut později tak sám jednoznačně odsoudil atentát na Fica, popřál mu hodně sil a brzké uzdravení. „Na parlamentním grémiu jsem se snažil navrhnout, aby měly všechny strany společný brífink a společný projev solidarity vůči předsedovi vlády. Myslím, že by to bylo velmi vhodné,“ uvedl.

‚Útok na demokracii a její hodnotu.‘ Stoltenberg, Biden i Putin odsuzují střelbu na premiéra Fica

Číst článek


Oznámil také, že Progresivní Slovensko na neurčito přerušuje jakoukoliv politickou aktivitu počínaje plánovaného shromáždění na podporu veřejnoprávního telerozhlasu či kampaně před volbami carry out Evropského parlamentu.

Zděšení nad útokem na premiéra vyjádřily i zbylé opoziční strany SaS, KDH a hnutí Slovensko.

Kromě silných vyjádření představitelů Směru a SNS se okay atentátu viditelně umírněněji vyjadřují politici třetí vládní strany Hlas.

„Naším společným úkolem je okamžitě přestat šířit politickou nenávist. Emoce jsou přirozeně vybičované, ale bylo by velmi špatné tento nebezpečný stav ještě více hrotit,“ snažil se klidnit emoce ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Na večerní tiskové konferenci v nemocnici v Banské Bystrici ministr vnitra už mluvil o tom, že je Slovensko „na prahu občanské války“.

Zvolený prezident Peter Pellegrini vyjádřil údiv nad tím, kam může vyústit nenávist okay jinému politickému názoru. „Pokud budeme jiné politické názory vyjadřovat pistolemi na náměstích, a ne ve volebních místnostech, ohrožujeme vše, co jsme za 31 let slovenské svrchovanosti společně vybudovali,“ uvedl s tím, že předčasně ukončuje svůj pobyt v zahraničí.

Jakub Grim

Read Extra


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *