„Hibáztak a helyszínen dolgozó testőrök, és kudarcot vallott a titkosszolgálat, aminek meg kellett volna előznie a merényletet”

„Hibáztak a helyszínen dolgozó testőrök, és kudarcot vallott a titkosszolgálat, aminek meg kellett volna előznie a merényletet”

Hibáztak a szlovák kormányfő védelméért felelős személyek és szervezetek a támadás alatt és után, állítja több szakértő.

„Ha négy vagy öt lövés dördül el, akkor valaki hibázott. Nem láttam például, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna”

– vélekedett a szlovák közjogi méltóságok védelméért felelős szervezet korábbi vezetője. Juraj Zábojník hozzátette: a miniszterelnök az emberek között sem maradhatott volna védelem nélkül, a tömegben beépített embereknek kellett volna lenniük.

Hibáztak a helyszínen dolgozó testőrök, és kudarcot vallott a titkosszolgálat, aminek meg kellett volna előznie a merényletet,

mondta a Denník N-nek Hamran István, korábbi szlovákiai rendőrfőkapitány, akit Robert Fico őszi hatalomra jutása után menesztettek demonstratív módon. A Lynx nevű rendőrségi elitkommandó korábbi vezetője szerint

a testőröknek azonnal az autóba kellett volna tenniük a súlyosan sérült Ficót, és késlekedés nélkül elindulni a kijelölt kórház felé.

A merénylet után készült felvételek szerint a miniszterelnök autója csak percekkel azután indult el, hogy Ficót beültették. Hamran szerint érthetetlen, hogy több testőr a támadónak esett, ahelyett, hogy a védett személlyel foglalkoztak volna. A merénylő semlegesesítése más egységek feladata, tette hozzá. Felidézte:

vezetése alatt a Lynx egység mindig mesterlövészekkel biztosította a mindenkori miniszterelnök hasonló megjelenéseit, ha tudomásuk volt fenyegetésről, akkor kiemelt létszámban.

photo_camera


Fotó:
-/AFP

A testőröknek fel kellett volna ismerniük a támadó szándékát még azelőtt, hogy fegyvert rántott volna, tette hozzá, erre külön képzik is őket. Hamran szerint hibáztak abban is, hogy

senki sem állt a védett személy és az emberek közt, csak mellette. A miniszterelnök így nyílt célpont volt.

Robert Ficóra a kihelyezett kormányülést követően lőtt rá egy 71 éves férfi Nyitrabányán szerda délután. A merényletről készült felvételek szerint Juraj Cintula a tömegbe vegyülve várt a kormányfőre, majd fegyvert rántott és ötször tüzelt. Ficót életveszélyes állapotba előbb a városi kórházba, majd mentőhelikopterrel Besztercebányára szállították

Be taught More


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *