Extra u Premanturi onečišćeno ugljikovodicima, uzroci nepoznati

Extra u Premanturi onečišćeno ugljikovodicima, uzroci nepoznati

  • Ekologija
  • AUTOR:
    Daniele Sponza
  • FOTO:
    HINA/Daniele SPONZA

Kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko Škerjanc u ponedjeljak je potvrdila da su ugljikovodici tvari koje su u nedjelju onečistile extra na području kampa Stupice u Premanturi, o uzrocima nije željela spekulirati prije rezultata analize, a čišćenje se nastavlja.

“Onečišćenje je došlo s mora, o krivcu ne možemo sada špekulirati. Kada budemo više znali, izvijestit ćemo javnost”, rekla je Brenko Škerjanc.

Naglasila je kako je čišćenje attain sada uspješno obavljeno, a danas je angažirana i specijalna tvrtka koja se bavi onečišćenjem mora, čiji su djelatnici raspoređeni na više lokacija. 

“Lakše se sada čisti dio koji je još ostao, pokupit će se kamenčići, dok će se betonski dijelovi oprati vodom pod tlakom, kako se činilo nedavno u Ližnjanu. O količinama onečišćenja još se ne može govoriti”, poručila je kapetanica.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac istaknuo je kako je glavni dio posla čišćenja u kampu Stupice odrađen u nedjelju navečer, a danas je situacija puno povoljnija.

“Trenutno se izvlače dosadašnje brane u moru, pokupljeno je sve što se moglo, avion je letio i jutros, sve pregledao i mogu izjaviti da više nema mrlja na moru niti onečišćenja”, naglasio je Kozlevac.

Dodaje kako je downside bio takve naravi da je omogućio efikasnost sustava u vrlo kratkom vremenu.

Kozlevac kaže kako je više od stotinu ljudi koji su u nedjelju sudjelovali u čišćenju, dalo  svoj maksimum, počevši od vatrogasca i profesionalnih i dobrovoljnih, potom djelatnika Općine, komunalnog servisa MedEko servisa d.o.o., djelatnika JU Kamenjak, dvadesetak mještana, tri plovila mještana, jedno plovilo Lučke uprave i jedno vatrogasno plovilo.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se još jednom pokazalo da sustav u Istri djeluje i funkcionira.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac potvrdio je da je u Stupicama situacija puno bolja no jučer, “čisti se i dalje, i sve ide prema svom kraju”.

Na upit o utjecaju onečišćenja na turističku sezonu, načelnik Kirac je rekao da će se obala čim prije vratiti u prvobitno stanje.

“Kupanje se trenutno ne preporučuje attain očišćenja uvale i uzorkovanja mora”, pojasnio je Kirac.

Ističe da na obližnjim otocima nije bilo onečišćenja, obišli su sve otoke medulinskog arhipelaga i  nigdje nije uočeno onečišćenje.

Learn Extra


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *