13 ezer euróra büntették az AfD vezető politikusát egy náci mottó miatt

13 ezer euróra büntették az AfD vezető politikusát egy náci mottó miatt

Björn Höcke 2020 március 4-én Erfurtban

photo_camera


Björn Höcke 2020 március 4-én Erfurtban


Fotó:
JENS SCHLUETER/AFP

Egy német bíróság 13 ezer euróra büntette a német szélsőjobboldali AfD türingiai szervezetének vezetőjét, Björn Höckét, amiért 2021-ben egy pártgyűlésen náci mottóval búcsúzott el híveitől.

A döntés jelentőségét, mások mellett, az is adja, hogy Höcke akár néhány hónapon belül fontos állami pozíciót foglalhat majd el.

Höcke az AfD prominens tagja. Régóta hangoztatja, hogy Németországban „elég volt a holokauszt miatt szégyenkezésből.” A berlini holokauszt-emlékművet egy alkalommal szégyennek nevezte. Az általa vezetett csoportot, szélsőséges nézetei miatt, korábban alkotmányvédelmi megfigyelés alá vették. Az AfD ezt a lépést bíróság előtt támadta meg, de nem adtak helyt a kérelmüknek.

A hallei bíróság most azért ítélte el Höckét, mert egy 2021 májusi merseburgi gyűlésen, 250 ember előtt, náci jelszóval búcsúzott el. „Alles für Deutschland” – idézte Höcke a náci SA egykori vezényszavát.

A bíróság megállapította, hogy a történelemtanár végzettségű Höcke nyilvánvalóan tudatában volt annak, mit mond és miért mondja, nem véletlenül fogalmazott így. Az ügyészek egyébként súlyosabb büntetést: 6 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kértek a politikusra, míg védői felmentését kérték.

Az 52 éves a politikus a tárgyalássorozat során mindvégig ártatlannak vallotta magát és folyamatosan politikailag motivált eljárást emlegetett. A jogi képviselője szerint fellebbezni fognak a döntést ellen.

A német törvények szigorúan szabályozzák a náci szimbólumok tiltását és ebbe a szlogenek és vezényszavak hangoztatása is beletartozik.

Közvélemény-kutatások alapján Németországban sokan az AfD előretörésére számítanak a júniusi EP-választáson, és főleg a szeptemberi önkormányzati választáson. A legfrissebb mérések szerint a párt már három keleti tartományban a legerősebb pártnak számít. (Guardian)

Read More


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *