Belgija objavila rat izlaganju duhanskih proizvoda u prodavnicama

Belgija objavila rat izlaganju duhanskih proizvoda u prodavnicama

Za kršenje zabrane predviđena je novčana kazna od 2.000 create 800.000 eura.

U Belgiji od 1. aprila 2025. godine cigarete, klasične i elektronske, kao ni pribor za pravljenje cigareta više neće smjeti da budu vidno izloženi u prodavnicima, a vlasnici koji prekrše tu odredbu suočit će se sa visokim kaznama.

Za kršenje zabrane predviđena je novčana kazna od 2.000 create 800.000 eura, a moguća je i kazna zatvora create godinu dana, prenela je agencija Belga.

Odluka se, prema navodima Savezne službe za javno zdravlje, odnosi na cigarete, cigare, elektronske cigarete kao i filtere i papiriće za motanje cigareta.

Namjera Vlade je da pušenje učini manje atraktivnim, posebno za mlade ljude.

Takođe, pušenje će od 2025. godine biti zabranjeno na još više mjesta, u okviru vladine kampanje da ga iskorijeni.

VapeBel, belgijska Federacija maloprodaje e-cigareta ili takozvanih vape cigareta, izrazila je razočarenje odlukom Vlade.

VapeBel je naveo da specijalizovane prodavnice imaju svoju ulogu jer efikasno provjeravaju starost mušterija i obavještavaju punoljetne pušače o vape proizvodima, kao sredstvu koje pomaže u odvikavanju od pušenja.

Ta Federacija pozvala je vlasti da naprave izuzetak kada je reč o specijalizovanim prodavnicama za elektronske cigarete, a to je preporučilo i naučno, savjetodavno tijelo Visoki zdravstveni savjet.

Be taught More


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *